Munkova slika Krik prodata za rekordnih 119,92 mln dolara

NJUJORK, 3. maja 2012. (Beta-AFP) - Verzija slike "Krik", pastel norveškog slikara Edvarda Munka, prodata je u sredu uveče u Sotbiju (Sotheby's) u Njujorku za 119,92 miliona dolara i tako postala najskuplje delo ikad prodato na aukciji.

Prodaja u prepunoj sali u Sotbiju trajala je samo 12 minuta, a cena je ponekad skakala i po 10 miliona dolara po minutu. Sedam kupaca se nadmetalo za ovo umetničko delo koje je bilo procenjeno na 80 milina dolara.

Pastel naslikan 1895. predstavlja čoveka koji pušta krik sa rukama na ušima na pozadini crvenog neba u Oslu bila je jedina od četiri verzije "Krika" koja se još nalazila u vlasništvu nekog pojedinca.

Na kraju prodaje bio je veliki aplauz, a procenitelj Tobajas Majer je objavio da je to "svetski rekord".

Ekspresionistički slikar Munk (1863-1944) je u periodu izmedju 1893. i 1910. naslikao četiri verzije ove slike koja je tokom godina postala simbol anksioznosti modernog čoveka i univerzalnog bola.

Slika koja je sinoć prodata u Sotbiju pripadala je istoj porodici 70 godina, porodici norveškog poslovnog čoveka Petera Olsena, čiji je otac Tomas bio Munkov sused, prijatelj i kasnije zaštitnik.

Specifično za sliku jeste i to što joj je na ramu od svetlog drveta crvenim slovima napisana pesma autora koja je inspirisala ovo najpoznatije delo na svetu.

Dve verzije ove slike su u Munkovom muzeju u Oslu a jedna Nacionalnoj galeriji u Oslu.

"Krik je jedno od dela koje je najprepoznatljivije u istoriji umetnosti i popularnoj kulturi, možda odmah iza 'Mona Lize'", navela je aukcijska kuća Sotbi.

Samo osam dela prodato je u prošlosti na aukcijama za preko 80 miliona dolara.

Svetski rekord do sada je bila slika Pabla Pikasa "Akt, zeleno lišće i bista", koja je prodata za 106,4 miliona dolara u maju 2010. u akucijskoj kući Kristi (Ćristie's), takdoje u u Njujorku.

Iza te slike bila je bronza Alberta Djakometija "Čovek koji hoda" prodata za 104,3 miliona dolara u Sotbiju u Londonu u februaru 2010. Treće delo koje je prešlo 100 miliona dolara je drugi Pikaso "Dečak s lulom", prodat za 104,1 miliona dolara u maju 2004.

Pogledajte još