Velika borba za malo vlasti

ATINA/BEOGRAD, 3. maja 2012. (Beta) - Nikada predizborna kampanja u Grčkoj "nije bila grozničavija i nikada se nije više stranaka nadmetalo za manje vlasti i za prazniju kasu", kaže grčki sagovornik pred glasanje u nedelju na prevremenim poslaničkim izborima.

U još jednoj, petoj godini recesije - ove godine se očekuje opadanje privredne aktivnosti za još 4,5 odsto, Grčka je "pod diktatom" stranih poverilaca, pre svega zone evra i Medjunarodnog monetarnog fonda. Zato buduća, kao i odlazeća vlada, praktično može malo o čemu da odlučuje, osim o sprovodjenju zahtevanih mera. Otuda i malo vlasti, i prazna kasa.

Ipak, borba je grozničava. Grčka je pod teretom prinudne štednje, rukavice su skinute i stalna sumnjičavost prema domaćim političarima je upotpunjena potpunim razočaranjem u medjunarodnu politiku i organizacije, pre svega evropske.

Po prvi put od "obnove državnog uredjenja" - kako se u Grčkoj nazivaju zbacivanje sedmogodišnje vojne diktature 1974, reforma Ustava uz ukidanje monarhije i uvodjenje republike referendumom, legalizacija levice, ukidanje starih i osnivanje novih političkih stranaka, "po prvi put od tada vodeće stranke su izgubile svo poverenje, raspadaju se i teško bi i zajedno mogle formirati narednu vladu", smatra grčki sagovornik.

Pogledajte još