Crna Gora u grupi mafijaških država

0

Američki časopis za spoljnu politiku "Forin afers" (Foreign Affairs) svrstao je Crnu Goru u grupu mafijaških država zajedno sa Bugarskom, Gvinejom Bisao, Mjanmarom, Ukrajinom i Venecuelom.

PODGORICA, 4. maja 2012. (Beta) – Prema analizi magazina američkog Saveta za spoljne poslove, čije izvode u petak prenose podgoričke „Vijesti“, jedna od novih „pretnji“ koja se pojavila poslednjih nekoliko godina su „mafijaške države“ u kojima „vladini službenici nastoje da obogate svoju, ali i porodice prijatelja, iskorišćavajući novac, politički uticaj i globalnu povezanost kriminalnih grupa da bi učvrstili i proširili vlastitu moć„.

Ukazuje se da se spajanje vlade i kriminalnih grupa razlikuje od načina na koji su sarađivali u prošlosti, pa se tako „normalne“ države „samo ponekad oslanjaju na kriminalne grupe za unapred određene spoljnopolitičke ciljeve, poput krijumčarenja oružja pobunjenicima u drugim savezničkim zemljama“, dok „u mafijaškim zemljama visoki zvaničnici vlade postaju sastavni igrači, ako ne i vodje grupe“.

U mafijaškim državama, poput Bugarske, Gvineje Bisao, Crne Gore, Mjanmara, Ukrajine i Venecuele nacionalni interes i interes organizovanog kriminala sada su neraskidivo povezani“, konstatuje se u analizi „Forin afersa“ i ocenjuje da u takvim državama „odbrana i promocija tih grupa postaju državni prioritet“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.