Crna Gora u grupi mafijaških država

PODGORICA, 4. maja 2012. (Beta) - Prema analizi magazina američkog Saveta za spoljne poslove, čije izvode u petak prenose podgoričke "Vijesti", jedna od novih "pretnji" koja se pojavila poslednjih nekoliko godina su "mafijaške države" u kojima "vladini službenici nastoje da obogate svoju, ali i porodice prijatelja, iskorišćavajući novac, politički uticaj i globalnu povezanost kriminalnih grupa da bi učvrstili i proširili vlastitu moć".

Ukazuje se da se spajanje vlade i kriminalnih grupa razlikuje od načina na koji su sarađivali u prošlosti, pa se tako "normalne" države "samo ponekad oslanjaju na kriminalne grupe za unapred određene spoljnopolitičke ciljeve, poput krijumčarenja oružja pobunjenicima u drugim savezničkim zemljama", dok "u mafijaškim zemljama visoki zvaničnici vlade postaju sastavni igrači, ako ne i vodje grupe".

"U mafijaškim državama, poput Bugarske, Gvineje Bisao, Crne Gore, Mjanmara, Ukrajine i Venecuele nacionalni interes i interes organizovanog kriminala sada su neraskidivo povezani", konstatuje se u analizi "Forin afersa" i ocenjuje da u takvim državama "odbrana i promocija tih grupa postaju državni prioritet".

Pogledajte još