Kako koristiti dodatke u ishrani?

Vitamini, minerali i raznorazne tabletice, ipak, prema ocenama stručnjaka, ne mogu zameniti vitamine iz svežih namirnica.

Dodaci ishrani su prihvatljivi, ako se radi o osobama koje imaju poseban režim ishrane, kao trudnice, dojilje, rekonvalescenti, starije osobe, studenti, sportisti.

Lekari ističu da dodaci ishrani nisu definisani kao proizvodi koji u potpunosti zamenjuju prirodnu ishranu. To se posebno odnosi na sveže voće i povrće.

(old_image)

Pririodna hrana

Pre svega prirodna hrana nudi raznovrsnost u hranljivim sastojcima koju ne sadrži ni jedan industrijski proizvod. Jedan od primera je plod pomorandže koji osim vitamina C sadrži beta karoten, vlaknaste materije, minerale i druge supstance, kojih nema u gotovim tabletama vitamina C.

Povrće i voće obezbeđuju osim hranljivih sastojaka i vlaknaste materije, koje predstavljaju važan sastojak svake ishrane jer omogućavaju pravilno varenje hrane i prevenciju oboljenja kao što su dijabetes tip II, ateroskleroza, opstipacija i druge bolesti.

Sveže voče i povrće sadrži i antioksidanse - materije koje štite ćelije i sprečavaju nastanak malignih bolesti, kardiovaskularnih poremećaja i drugih oštećenja tkiva, upozoravaju stručnjaci.

Pazite šta jedete

Ukoliko iz nekog razoga morate da koristite dodatke u ishrani obavezno proverite nalepnicu na proizvodu, koristite one multivitaminsko - mineralne dodatke koji obezbeđuju do 100 odsto dnevnih potreba svih navedenih sastojaka. Proizvode sa 500 odsto RDA jednih sastojaka, a 20 odsto dnevnih potreba drugog sastojka treba izbegavati. Od ovog pravila izuzetak su tablete kalcijuma koje obezbeđuju manju dnevno potrebnu količinu ovog minerala. Razlog je u samoj supstanci koja je u 100 procentnoj dnevnoj dozi izrazito velika i ne može se ni progutati, a ni resorbovati u jednoj tableti.

Obavezno proveravajte rok trajanja proizvoda i imajte na umu da se vitamini i minerali dodaju većem broju proizvoda uključujući vodu i pića.

Pogledajte još