Umro jedan od osnivača Bisti bojsa

BEOGRAD, 4. maja 2012. (Beta) - Američki reper i jedan od osnivača legendarne grupe Bisti bojs (Beastie Boys), Adam Jauk (Yauć) umro je danas u 48. godini od raka, preneli su američki elektronski mediji.

Muzičar koji je nastupao pod nadimkom Em-si-ej (MCA) prvi put je lečen od tumora patroidne i limfne žlezde 2009. godine, a posle toga je operisan i išao je na hemoterapiju, što je odložilo izdavanje poslednjeg albuma Bisti bojsa, "Hot sos komiti part tu" (Hot Sauce Comittee Part Two).

Grupa je u početku svirala bučni hardkor, a stekla je ime kao predgrupa Bed brejnsima (Bad Branis) i Misfitsima.

Bisti bojs su počeli da grade ime mešajući humor i hip-hop. Ploča Lajsensd to il (Licensed to Ill) izašala je 1986. godine i postala je prvi hip-hop album koji je ušao u Bilbordovu (Billboard) top-listu, a iznedrio je i ogromni hit na tadašnjem MTV-u (Ju gata) Fajt for jor rajt to parti (You Gotta) Fight For Your Right (To Party).

Bisti bojs su posle toga počeli da menjaju imidž loših momaka i počeli su da stiču reputaciju muzičkih inovatora u repu. To su potvrdili albumima "Pols butik" (Paul's Boutique) iz 1989. godine i "Ček jor hed" (Ćeck Your Head) iz 1992, a probili su se u sam vrh inovativnosti u celokupnoj pop-muzici značajnim albumom Il komjunikejšn (Ill Communication).

Pogledajte još