Velik broj povratnika nije upisan u birači spisak

PRIŠTINA, 5. maja 2012. (Beta) - U opštini Klina velik procenat povratnika nije upisan u birački spisak, a oni koji su upisani imaće poteškoća da izadju na birališta koja su veoma udaljena od mesta njihovog stanovanja, upozoravaju u Pećkom okrugu.

Načelnik Pećkog okruga Stojan Dončić rekao je agenciji Beta da povratnici u Pećkom okrugu u selima opština Klina, Istok, Peć i Srbica, imaju problem sa biračkim spiskovima i sa prevozom do biračkih mesta za te opštine koja su smeštena u Goraždevac kod Peći.

"Prema mojim saznanjima oko 70 odsto ljudi iz četiri opštine Pećkog okruga ne nalaži se na biračkom spiski za koji je zaduženo Ministarstvo za lokalnu samoupravu Republike Srbije”, kažao je Dončić.

Prema njegovoj oceni, taj problem je nastao tako što je najveći deo srpkog stanovništa 1999. godine izbegao u centralnu Srbiju, a tamo su kao izbeglice dobili "zelene kartone" preko kojih su bili registrovani kao raseljena lica.

Dončić je naglasio da se u proteklih desetak godina deo izbeglog stanovnistva vratio u sela opština Pećkog okruga, ali da se verovatno nisu svi odjavili sa privremenih adresa u izbeglištvu.

Pogledajte još