Kineski disidenti ne veruju u smanjenje pritiska vlasti

PEKING, 5. maja 2012. (Beta-AP) - Čak i ako Kina napravi presedan i dozvoli slepom aktivisti Čenu Guangčengu da sa porodicom napusti zemlju, drugi disidenti kažu da ne očekuju veće popuštanje kontrola u toj komunističkoj zemlji.

Agencija AP ocenjuje da bi vlasti, čak, mogle da pojačaju pritisak na kritičare kako bi stale na put njihovom eventualnom crpljenju ohrabrenja iz Čenovog slučaja u žešćem suprotstavljanju režimu.

"Mislim da će posle incidenta sa Čenom Guangčengom situacija za nas postajati sve gora i gora, jer moći današnjih vlasti nemaju granica", ocenio je Liju Ji, umetnik i Čenov pristalica, koga je nepoznati čovek, za koga on misli da je bio policajac u civilu, napao u četvrtak dok je išao u posetu Čenu u bolnicu.

Slepi kineski aktivista Čen, koji je 22. aprila pobegao iz kućnog pritvora i sigurnost pronašao u američkoj ambasadi u Pekingu, obezbedio je preko potreban moralni podsticaj disidentskoj zajednici, koja je tokom prethodne godine iznurena masovnim vladinim merama čiji cilj je bio sprečavanje da se demokratske revolucije iz arapskog sveta eventualno preliju i na Kinu.

Pogledajte još