CeSid: U Srbiji je do 9 časova glasalo 6,6% glasača

Danas u sedam časova otvorena su birališta u Srbiji na kojima građani glasaju za Predsednika Srbije, novi saziv Skupšrine Srbije i lokalne uprave. Tokom jutarnjih sati nisu zabeležene nepravilnosti.

Centar za slobodne izbore i demokratiju CeSid je objavio prve rezultate izlaznosti na izborima u Srbiji: Do devet sati je glasalo 6,6 odsto birača. U Beogradu je glasalo 5,5% birača, u centralnoj Srbiji 6,8%, a u Vojvodini najviše - 7 odsto.

U 11 sati RIK će saopštiti prve podatke o izlasnosti birača do 10 časova.

Izbore u Srbiji prati 1500 posmatrača iz više domaćih i stranih organizacija, kao i više od 100 akreditovanih stranih novinara.

Tokom dana biće objavljivan tok izbora i izlaznost, a po zatvaranju biračkih mesta, nakon 20 sati i prve prognoze rezultata.

Građani Srbije, njih 6.770.013 s pravom glasa mogu danas da glasaju na jednom od ukupno 8.587 biračkih mesta od kojih se 90 nalazi na teritoriji Kosova, a deo je i u inostranstvu - 38 biračkih mesta u 22 države. U inostranstvu se za glasanje prijavilo 6.016 građana.

Dontov sistem

Raspoređivanje mandata u ovim izborima biće po Dontovom sistemu. Belgijski matematičar iz 19. veka Viktor Dont izradio je obrazac, po kojem se u mnogim državama već decenijama raspodeljuju mandati. Ovaj sistem blago favorizuje velike partije jer se njima "slivaju" neraspoređeni ili nevažeći listići.

Pogledajte još