CeSid: U Srbiji je do 9 časova glasalo 6,6% glasača

0

Do devet sati je glasalo 6,6 odsto birača. U Beogradu je glasalo 5,5% birača, u centralnoj Srbiji 6,8%, a u Vojvodini najviše – 7 odsto.

Danas u sedam časova otvorena su birališta u Srbiji na kojima građani glasaju za Predsednika Srbije, novi saziv Skupšrine Srbije i lokalne uprave. Tokom jutarnjih sati nisu zabeležene nepravilnosti.

Centar za slobodne izbore i demokratiju CeSid je objavio prve rezultate izlaznosti na izborima u Srbiji: Do devet sati je glasalo 6,6 odsto birača. U Beogradu je glasalo 5,5% birača, u centralnoj Srbiji 6,8%, a u Vojvodini najviše – 7 odsto.

U 11 sati RIK će saopštiti prve podatke o izlasnosti birača do 10 časova.

Izbore u Srbiji prati 1500 posmatrača iz više domaćih i stranih organizacija, kao i više od 100 akreditovanih stranih novinara.

Tokom dana biće objavljivan tok izbora i izlaznost, a po zatvaranju biračkih mesta, nakon 20 sati i prve prognoze rezultata.

Građani Srbije, njih 6.770.013 s pravom glasa mogu danas da glasaju na jednom od ukupno 8.587 biračkih mesta od kojih se 90 nalazi na teritoriji Kosova, a deo je i u inostranstvu – 38 biračkih mesta u 22 države. U inostranstvu se za glasanje prijavilo 6.016 građana.

Dontov sistem

Raspoređivanje mandata u ovim izborima biće po Dontovom sistemu. Belgijski matematičar iz 19. veka Viktor Dont izradio je obrazac, po kojem se u mnogim državama već decenijama raspodeljuju mandati. Ovaj sistem blago favorizuje velike partije jer se njima „slivaju“ neraspoređeni ili nevažeći listići.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.