Neonacisti pretili levicarima u Atini

ATINA, 6. maja 2012. (Beta-AFP) - Grupa od oko 13 neonacista upala je u nedelju na šest izbornih mesta u Atini, gde su maltretirali levičare koji prate izbore, objavio je kandidat male levičarske partije Antarsije.

Jedan očevidac iz atinskog predgradja Petrupoli rekao je za Frans pres da su "oni stigli automobilima, blokirali put, ušli na biračko mesto, gde su vredjali i pretili predstavnicima levičara i biračima, i potom otišli".

U Grčkoj se danas, na prevremenim parlamentarnim izborima glasa za novi saziv Skupštine, da bi se posle pola godine, umesto privremene vlade koju su nametnuli dužnička kriza države i strani poverioci na čelu sa EU, izabrala nova, stalna Vlada i sprovela reforme kojima javnost nije naklonjena.

Portparol atinske policije potvrdio je za agenciju Frans pres najpre slučaj u kome je učestvovalo "15 članova grupe 'Zlatna zora'", na biračkom mestu u predgradju Atine, a potom je naveo i pomenuti incident koji se desio u Petrupoliju.

"Zlatna zora" je posebno poznata po svojim napadima na migrante. Prema istraživanjima javnog mnjenja, ona će verovatno uspeti da udje u parlament, uspevši, kako navodi Frans pres, da profitira od besa birača zbog ekonomske krize.

Za glasove 9,8 miliona birača, u 56 izbornih okruga - na koliko je podeljena Grčka, nadmetaće se 32 stranke i grupe od kojih je svega sedam postojalo pre ovih izbora.

Pogledajte još