Gradjani i ne znaju za koga glasaju

BEOGRAD, 6. maja 2012. (Beta) - Demokratija u Srbiji ima ozbiljne nedostatke zbog kojih se može postaviti pitanje da li su izbori fer, pošteni i demokratski, istakli su u nedelju učesnici diskusije "Izborni sistem" u Medija centru.

Sociološkinja Vesna Pešić rekla je da su posledice "katastrofalnog izbornog zakona", po kojem je cela Srbija jedna izborna jedinca, ogroman broj političkih partija koje ne mogu da osvoje većinu i zato stvaraju koalicije. To dovodi do izostanka bilo kakve odgovornosti prema biračima, a gradjani "uopšte i ne znaju za koga glasaju".

"U Srbiji više ne postoje demokratski i pošteni izbori", rekla je Vesna Pešić. Upitala je zašto niko nije postavio pitanje kako je Republička izborna komisija za dva dana skinula 250.000 ljudi sa biračkog spiska ili otkud Borisu Tadiću pravo na treći mandat.

Profesor Fakulteta političkih nauka Vladimir Pavićević je, kao glavne nedostatke demokratije u Srbiji, naveo redukovan izbor, ugroženo pravo na političko udruživanje i delovanje i potpuno odsustvo vladavine prava.

Pavićević je ocenio da su posledice izbornih propisa potpuna centralizacija moći i smanjeno predstavljanje različitih interesa.

Pogledajte još