Sarkozi priznao poraz

PARIZ, 6. maja 2012. (Beta) - Doskorašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi priznao je poraz u drugom krugu predsedničkih izbora i pozdravio svog rivala, socijalistu Fransoa Olanda kao novog predsednika.

"Francuska ima novog predsednika Republike, to je demokratski izbor. Fransoa Oland je novi predsednik Francuske i treba ga poštovati", izjavio je Sarkozi svojim pristalicama u Parizu.

U drugom krugu predsedničkih izbora, prema procenama agencija CSA, TNS i Ipsos, Oland je osvojio 52 odsto, a Sakrozi 48 odsto glasova.

Fransoa Oland će biti sedmi predsednik Pete republike i narednih pet godina provešće na čelu jedne od glavnih svetskih sila, stalne članice Saveta bezbednosti UN i osnivača Evropske unije.

Pristalice levice okupile su se u nedelju uveče na pariskom trgu Bastilja kako bi proslavile pobedu Olanda. Trg je već prepun ljudi, a mladi uzvikuju "Oland predsednik. Pobedili smo".

Pobedu na izborima, Olandu je kao prvi strani zvaničnik čestitao premijer Belgije Elio di Rupo koji je izrazio zadovoljstvo što će sa njim saradjivati.

Pogledajte još