Ko vraća novac u budžet?

BEOGRAD, 6. maja 2012. (Beta) - Podnosioci izbornih lista koje su učestovale na parlamentarnim izborima podeliće, srazmerno broju osvojenih mandata u novom sazivu parlamenta, oko 712 miliona dinara, koliko im pripada na osnovu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Svih 18 izbornih lista je po proglašenju dobilo po nešto manje od 10 miliona, što je 20 odsto sredstava koja se iz budžeta izdvajaju za pokriće troškova izborne kampanje.

Iz republičkog budžeta se za izbore izdvaja 0,1 odsto rashoda budžeta, od čega se 20 odsto u jednakim delovima raspodeljuje proglašenim izbornim listama, dok se 80 odsto dodeljuje srazmerno broju osvojenih mandata, u roku od pet dana od dana proglašenja izbornih rezultata, bez obzira da li su koristili sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Medjutim, izborne liste koje ne osvoje jedan odsto važećih glasova, odnosno 0,2 odsto za liste nacionalne manjine, dužne su da su roku od 30 dana, od dana proglašenja izbornih rezultata, vrate 10 miliona dinara koje su dobile po proglašenju zbirne izborne liste.

Izborne liste su bile obavezne da za taj novac polože izborno jemstvo koje se sastoji se u polaganju gotovog novca, bankarske garancije, državnih hartija od vrednosti ili u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nepokretnoj imovini lica koje daje jemstvo.

Pogledajte još