Žene

U filmu "Žene" (Women) ne pojavljuje se nijedan muškarac, mada se sve oko njih vrti. Jer, oni varaju, uzrokuju probleme, glavni su šefovi i glave porodice... Ali njih, bukvalno, nema na filmskom platnu.  Jedino muško stvorenje jeste beba koja se rađa na kraju filma.

Dopadljiva komedija o ženama iz visokih društvenih slojeva ima savršen kasting, presudan za jedan blokbaster. Tu su Meg Rajan, Anet Bening, Debra Mesing, Džada Piket Smit, Kendis Bergen, Eva Mendez.. Film, rimejk holivudskog klasika Džordža Kjukora iz 1939. godine, režirala je Dajana Ingliš, rediteljka koja je ove godine potpisala i hit mjuzikl "Mamma Mia".

Glavni lik, Meri Hajns (Meg Rajan) je dizajnerka koja radi u očevoj firmi koju treba da nasledi. Ima divnog muža, koji je stalno na poslu, i ćerku tinejdžerku. Najbolja prijateljica joj je urednica modnog časopisa, koja živi glamurozno i prati trendove. Zaplet priče počinje otkrivanjem trača da Merin muž ima vezu s prodavačicom parfema. I, priča o bračnoj krizi se širi, a u zapetljavanju i razrešavanju problema učestvuju još dve bliske prijateljice.

Osetljiva ćerka prolazi kroz tinejdžerske krize intenzivirane razvodom roditelja, a najbolja prijateljica glavne junakinje prodaje njenu intimnu priču tabloidu ne bi li sačuvala posao i opstala u surovom medijskom svetu. Glavna junakinja se razočarava, preispituje i, nakon malo meditacije i razmišljanja (u dobrom maniru najboljih saveta iz knjiga o samopomoći), okreće novi list. Ponovo se ostvaruje na poslovnom planu, prevazilazi emotivnu krizu i miri s prijateljicom. I, ćerka konačno vidi majku koja može da joj bude uzor.

Nota parodije provučena je kroz čitav film - ismevaju se sve "korektnosti" današnjeg društva, površan način života, bezosećajnost, klišei i stereotipi. Na meti su i same žene - one tračare, negiraju probleme, lažu, prećutkuju, lukave su i sebične.... Ali, one su i iskrene i solidarne prijateljice, a jedan od bitnih saveta u filmu je - sve počinje da biva kako treba kad odlučiš da budeš sebična. Tu su i moda, robovanje svim trendovima, opsednutost izgledom, nezaobilazna plastična hirurgija...

Meg Rajan glumi lako i površno, isto kao u svim ranijim filmovima, a Anet Bening je odlična u ulozi oštre i ambiciozne poslovne žene koja vešto prikriva emotivnu neostvarenost. Debra Mesing igra šarmantnu i nezgrapnu trudnicu koja obožava svoju trudnoću i koja, nakon tri ćerke, priželjkuje dečaka. Džada Piket Smit je u roli otresite crne gej prijateljice. Eva Mendez tumači zgodnu, lakomu i priprostu zavodnicu bez griže savesti.

Sve je tendenciozno tipizirano, a film je namerno u potpunosti isključio muške likove, kako bi se poigrao zabludama i stereotipima i kroz simpatičnu priču poentirao - važno je ne zaboraviti sebe i suštinu i bataliti sve (nepotrebne) polarizacije.

Na beogradskoj premijeri filma u punom Sava centru većinu publike su, očekivano, činile žene. Muškarci su, u očekivanju velikog finala Sinemanije, novog filma iz serijala o Džejmsu Bondu, možda ponešto i propustili.

Jelena Jovanović

Pogledajte još