Rezultati grčkih izbora zabrinjavajući

BORDO, 7. maja 2012. (Beta-AFP) - Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe rekao je u ponedeljak da su rezultati grčkih parlamentarnih izbora "vrlo zabrinjavajući" zbog "zapanjujuće" jakog rezultata nacističke partije u toj zemlji koja je mnogo propatila zbog nacizma.

"Grčki narod je već mesecima podnosio tolike žrtve, da se javilo osećanje pobune medju stanovništvom koje je izraženo na ovim vrlo zabrinjavajućim izborima, sa više aspekata", rekao je Žipe na konferenciji za štampu u Bordou, gradu gde je on gradonačelnik.

"Nacistička stranka ostvarila je izuzetno zapanjujući rezultat u zemlji koja je mnogo propatila od nacizma", rekao je Žipe i dodao da se nažalost isto to dešava u svim evropskim zemljama i da su vlasti jako destabilizovane zbog kriza.

"To je bio slučaj u Španiji, Portugalu, Velikoj Britaniji, na drugi način u Itliji i to je slučaj i u Grčkoj i to mnogo izraženije nego bilo gde drugde jer je tamo situacija najteža", rekao je on.

Grčki glasači na jučerašnjim izborima masovno odbacili politiku štednje koju zahtevaju Evropska unija i Medjunarodni montarni fond da bi dali Grčkoj neophodnu pomoć.

Dve proevropske stranke, i do izbora dve najjače stranke, dobile su zajedno 149 mesta u novom sazivu skupštine od 300 poslanika, i nemaju apsolutnu većinu zbog čega će morati sa jednom od pet ostalih partija koje su ušle u paralment da formiraju većinu.

Pogledajte još