Tajne neverbalne komunikacije – Ko me to zavodi?

0

Ne mora da znači da je svaki neverbalni pokret, koji vam iz nekog razloga deluje zavodnički, zaista i igra zavođenja. Ali kako da otkrijete da li vas to neko zavodi?

Stručnjaci, ako im je verovati, smatraju da su žene svesne udvaračkih pokreta, dok muškarci imaju mnogo manju sposobnost opažanja, a neki su totalno slepi na suptilne signale koje im upućuju žene.

Postoji niz signala kojima se oba pola služe da bi privukli seksualne partnere. Neki udvarački signali naučeni i neskriveni, drugi se upućuju potpuno nesvesno.

Plaža

Dr. Albert Šeflern, stručnjak za neverbalnu komunikaciju, otkrio je da kod osoba koje ulaze u društvo sa suprotnim polom dolazi do bitnih fizioloških promena. Primećemo je da se mišići napinju u želji da se pripreme za mogući seksualni odnos, ¨vrećice¨ ispod očiju se smanjuju, grudi se izbacuju a telo se ispravlja. Ovaj stručnjak tvrid da je idealna prilika za posmatranje ove takve pojave plaža na kojoj muškarac i žena dolaze jedno drugome u susret. Do promene će doći kad se jedno drugome dovoljno približe da im se pogledi sretnu i traju sve dok se ne mimoiđu, a tad se njihova tela vraćaju u prvobitna stanja.

Žene i muškarci

Žene obično održavaju kontakt očima češće i duže nego muškarci. Žene su istovremeno manje sklone da pomno posmatraju nekoga u oči i češće prekidaju takav kontakt očima. Muškarci ređe uspostavljaju kontakt očima, ali kad ga uspostave skloniji su buljenju.

Žene se ugodnije osećaju dok drugu osobu gledaju u oči nego muškarci. Pogledom žene najčešće pokazuju svoju ljubaznost, dok muškarci češće pokazuju svoju grubost, status i dominaciju.

U razgovoru muškarci su skloniji da nagnu glavu i tako slušaju šta druga osoba govori, dok žene češće gledaju osobu direktno.

Ako je razgovor neugodan, muškarci će češće netremice gledati osobu, a žene izbegavati pogled. Žene su veštije u izražavanju emocija svojim licem i u tumačenju izraza lica drugih ljudi. Žene se češće smeše nego muškarci, i više im se sviđaju osobe koje se smeše.

Iako žene koriste više izraza lica, izgleda da koriste manje pokreta i ti pokreti su ograničeniji nego kod muškaraca.

Ženski dodiri

Žene više dodiruju druge, a i same su češće dodirivane nego muškarci. Dodirivanje je ponašanje za koje se smatra da više priliči ženama nego muškarcima.

Skoro sva istraživanja pokazuju da su žene uspešnije u razumijevanju neverbalnih znakova. Žene su osetljiviji komunikatori i pri komunikaciji koriste verbalne i neverbalne znakove.

Muško nameštanje kravate

Kao što se neka ptica doteruje pred susret s ženkom, isto čine i muškarci. Uspravljaju vrat i popravljaju kravatu, a ako ne nose kravatu, popraviće okovratnik, otresti „prašinu“ sa ramena ili namestiti košulju.

Najagresivniji znak zavođenja je palac zataknut za pojas koji naglašava donji, genitalni deo tela. Muškaci često stoje i sa rukama na bokovima jer taj položaj naglašava fizičku veličinu i spremnost na „igru“.

Ženska zabačena kosa

Popravljanje kose, glađenje odeće, stavljanje ruke na bokove, intimni pogled su zajednički znaci zavođenja i za muškarce i žene. Ipak, tipučan znak ženskog zavođenja jeste zabacivanje glavom, pri ćemu je glava zabačena unazad pa kosa pada preko ramena. Zanimljivo je da isti pokret izvode i žene s kratkom kosom.

Razmaknute noge – raskorak među nogama je veći nego što bi bio da dotični muškarac nije u blizini. Noge su udaljene bez obzira da li žena sedi ili stoji.

Bokovi imaju naglašenu ulogu pri hodu, a posebna pažnja se poklonja karličnom području.

Poluotvorene i vlažne usne, ali i ruž za usne su sredstvo ženskog zavođenja.

Posebno su poznate ženske prekrštene noge. Većina muškaraca se slaže da prebacivanje noge preko noge jedan od najzavodljivijih položaja u kojem žena sedi.

D.T.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.