Kusturica na Putinovoj inauguraciji: VIDEO

Mnogi gledaoci koji su ovu svečanost pratili posredstvom tv-prijemnika, komentarisali su da "više liči na krunisanje" nego na preuzimanje predsedničke funkcije. Tim pre što je Vladimir Putin već iskoristio dva uzastopna mandata od 4 godine, a sada je pred njim novi zakon koji mu omogućava da uzasupno bude biran dva puta po 6 godina na funkciju predsednika.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici doplomatskog kora, vlade Rusije, federalnih organa vlasti, kao i lideri svih konfesija, javne ličnosti, novinari, biznismeni.

U Andrejevsku salu koja je blistala u zlatu, kristalu i memeru, Putin je ušao crvenim tepihom kroz velika zlatna vrata. Dok je koračao čuli su se zvuci Svečanog marša Čajkovskog.

Dok je polagao zakletvu, sat na zvoniku nad Kremljem odzvanjao je tačno podne.

Posle polaganja zakletve Putin je primio čestitke opozicionih lidera i partija i rukovao se sa mnogima od oko 3.000 zvanica koje su prisustvovale ceremoniji, a među njima su bili i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, kao i proslavljeni režiser Emir Kusturica.


VIDEO: Ulice bez ljudi, nebo bez ptica


Pogledajte još