Potpisan memorandum o gradnji solarnog parka od 1.000 MW

BEOGRAD, 8. maja 2012. (Beta) - Predstavnici Vlade Srbije i luksemburške kompanije Sekurum ekviti partners Jurop (Securum Equity Partners Europe) potpisali su u utorak u Beogradu memorandum o izgradnji solarnog parka snage 1.000 megavata, u koji će biti uloženo oko dve milijarde evra.

Memorandum su potpisali ministar životne sredine, rudarstva i prostoronog planiranja Srbije Oliver Dulić i članovi Upravnog odbora kompanije Sekjurum ekviti partners Jurop Alesio Kolusi i Ivan Matejak, u prisustvu premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

"U pitanju je najveći pojedinačni solarni park na svetu, snage 1.000 megavata, koji će se prostirati na 3.000 hektara na jugu Srbije i čija će izgradnja trajati tri do pet godiina", kazao je Dulić i dodao da će u gradnji učestvovati 2.500 do 3.000 ljudi.

Kada park bude završen, istakao je Dulić, omogućiće zapošlavanje od 500 do 600 visokokvalifikovanih i visokoobrazovanih ljudi, a u slučaju da se preseli proizvodnja solarnih panele Em-Iks grupe (MX) u Srbiju, radna mesta bi dobilo još 1.000 ljudi.

Pogledajte još