Preporuke Saveta iz Izveštaja o reformi pravosudja

BEOGRAD, 8. maja 2012. (Beta) - Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije ocenio je u Izveštaju o reformi pravosudja da su ispunjeni uslovi za razrešenje predsednika Vrhovnog kasacionog suda i sudija, članova prvog saziva Visokog saveta sudstva, kao i da je potrebno preispitati rad ministarke pravde.

"Smatramo da su ispunjeni uslovi za razrešenje predsednika Vrhovnog kasacionog suda i sudija, članova prvog saziva Visokog saveta sudstva, koji su kroz postupak reizbora i izbora pokazali nestručnost, nesavesnost i nedostojnost za obavljanje sudijske funkcije", prva je preporuka Saveta navedena u Izveštaju o reformi pravosudja koji je 24. aprila upućen premijeru Mirku Cvetkoviću.

Savet je ocenio da je potrebno preispitati rad ministarke nadležne za pravosudje, jer je "obmanjivala našu i inostranu stručnu javnost davanjem neistinitih izjava i učestvovala u nezakonitom radu Visokog saveta sudstva, koji je doveo do toga da ni posle više od dve godine nije završen reizbor i izbor sudija".

U izveštaju se ocenjuje da "ni nakon dve godine nemamo tačne uporedne podatke o ranijim rezultatima rada pravosudja i rezultatima nakon izvršenog smanjenja broja sudija, odnosno reizbora i izbora sudija i uspostavljanja nove mreže sudova, sa aspekta dostupnosti sudova gradjanima, kako zbog uvodjenja visokih taksi tako i zbog visokih troškova putovanja", kao ni da izbor predsednika sudova nije završen u zakonskom roku.

Pogledajte još