Veliki broj opasnih proizvoda dolazi iz Kine

BRISEL, 8. maja 2012. (Beta-AFP) - Više od polovine proizvoda označenih kao "opasni" u Evropskoj uniji poreklom su iz Kine, navodi se u izveštaju Evropske komisije o tom pitanju.

Komisija je medjutim ukazala da je ovo prva godina od 2004, kada je uveden evropski sistem upozorenja potrošača, da se smanjio ukupan broj proizvoda označenih kao opasni.

Iako proizvodi iz Kine imaju najveći procenat upozorenja, udeo kineskih proizvoda u ukupnom broju proizvoda označenim kao opasnim smanjio se sa 58 odsto 2010. na 54 odsto 2011. godine, navodi se u izveštaju.

Ukupno je 1.803 proizvoda, posebno garderobe i tekstila, igračka i mehaničkih uredjaja, označeno kao opasno 2011. godine u okviru sistema RAPEX. To se poredi sa 2.244 proizvoda koje je smatrano opasno 2010. godine, što je smanjenje od 20 odsto, navodi se u izveštaju Komisije.

Komisija je navela da taj manji broj upozorenja na opasne proizvode može delimično da bude zbog smanjenih budžeta u nacionalnim upravama koje stoga ne mogu da vrše toliko detaljne provere ali je takodje i rezultat stabilizovanja sistema upozoravanja.

Kada je reč o garderobi i tekstilu oni su najčešće obeleženi kao opasni zbog rizika od gušenja ili iritacije, a igračke uglavnom zbog rizika gušenja. Najčešći naznačen rizik je rizik od povrede (26 odsto), zatim hemijski rizik (19 odsto) i rizik od gušenja (15 odsto).

Pogledajte još