Skupovi povodom godišnjice nastanka Ogorčenih

0

MADRID, 9. maja 2012. (Beta-AFP) – Povodom godišnjice prvih protesta "Ogorčenih", Španci će od 12. do 15. maja ponovo izaći na ulice u znak protesta zbog ekonomske krize, korupcije i rekordne nezaposlenosti.

MADRID, 9. maja 2012. (Beta-AFP) – Povodom godišnjice prvih protesta „Ogorčenih“, Španci će od 12. do 15. maja ponovo izaći na ulice u znak protesta zbog ekonomske krize, korupcije i rekordne nezaposlenosti.

Demonstracije pod sloganom „Nismo roba u rukama političara i bankara“ zakazane su za 12. maj u oko 80 španskih gradova, uključujući Madrid i Barselonu. Prema „Ogorčenima“, teret krize se svaljuje na ledja onih koji imaju najmanje.

Skupovi su planirani i izvan španskih granica – u Evropi, SAD i Latinskoj Americi, pod zajedničkim geslom „Zajedno za globalne promene“.

U Madridu, demonstranti planiraju tematske skupove od 12. do 15. maja, uključujući „stalni“ skup na trgu Puerta del sol.

Upravo na tom trgu u centru španske prestonice spontano se 15. maja 2011. rodio pokret „Ogorčeni“, nakon apela koji je na internetu uputilo tada nepoznato gradjansko udruženje DRY.

Šatori u kojima su kampovali demonstranti su nakon mesec dana postali simbol protesta koji je iznenadio zemlju u kojoj se do tada, uprkos krizi, nezadovoljstvo nije javno izražavalo.

Pokret „Ogorčeni“ se iz Madrida preko atinske Sintagme i Vol Strita proširio po svetu. Demonstracije tog pokreta su 15. oktobra 2011. održane u više od 70 zemalja sveta, uključujući Srbiju. U SAD je pokret stigao pod zajedničkom porukom „Okupirajmo Vol Strit“ – centar svetske i američke finansijske moći.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.