Skupovi povodom godišnjice nastanka Ogorčenih

MADRID, 9. maja 2012. (Beta-AFP) - Povodom godišnjice prvih protesta "Ogorčenih", Španci će od 12. do 15. maja ponovo izaći na ulice u znak protesta zbog ekonomske krize, korupcije i rekordne nezaposlenosti.

Demonstracije pod sloganom "Nismo roba u rukama političara i bankara" zakazane su za 12. maj u oko 80 španskih gradova, uključujući Madrid i Barselonu. Prema "Ogorčenima", teret krize se svaljuje na ledja onih koji imaju najmanje.

Skupovi su planirani i izvan španskih granica - u Evropi, SAD i Latinskoj Americi, pod zajedničkim geslom "Zajedno za globalne promene".

U Madridu, demonstranti planiraju tematske skupove od 12. do 15. maja, uključujući "stalni" skup na trgu Puerta del sol.

Upravo na tom trgu u centru španske prestonice spontano se 15. maja 2011. rodio pokret "Ogorčeni", nakon apela koji je na internetu uputilo tada nepoznato gradjansko udruženje DRY.

Šatori u kojima su kampovali demonstranti su nakon mesec dana postali simbol protesta koji je iznenadio zemlju u kojoj se do tada, uprkos krizi, nezadovoljstvo nije javno izražavalo.

Pokret "Ogorčeni" se iz Madrida preko atinske Sintagme i Vol Strita proširio po svetu. Demonstracije tog pokreta su 15. oktobra 2011. održane u više od 70 zemalja sveta, uključujući Srbiju. U SAD je pokret stigao pod zajedničkom porukom "Okupirajmo Vol Strit" - centar svetske i američke finansijske moći.

Pogledajte još