Optimalna vlada - do 15 ministarstava

BEOGRAD, 9. maja 2012. (Beta) - Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Djogović ocenio je u sredu da bi optimalna vlada za Srbiju bila do 15 ministarstava, ali je istakao da je od veličine vlade važnije da ministri dobro saradjuju.

"Nije bitina toliko velicina, ako ta vlada ima sinergijski efekat. Nova vlada, mora da bude koherentnija (od sadašnje), mora da ima jasnu strategiju i viziju i da joj opšti nacionalni interesi budu na vrhu piramide", rekao je on agenciji Beta.

Prema rečima Djogovića, samo takva vlada može zaista krenuti u oštre, bolne, rezove u reformi celokupnog javnog sektora, počev od pravosudja i javne administracije na svim nivoima, kao i u reformi poreskog i penzijskog sistema.

Kao "bolne rezove" on je naveo povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV), povećanje broja godina za odlazak u penziju, kako bi se relaksirao budžet, ističući da je moguće i zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru na odredjen period.

Kroz reformu javnog sektora i javne adminisracije, kako je rekao Djogović, biće neophodno i ukidanje raznih izdataka za agencije, kao i raznih parafiskalnih nameta, kao bi se rasteretila privreda.

"To su sve bolni rezovi do kojih je dovele postojeća vlada Srbije, a da bi se ti rezovi izveli mora da postoji i premijer od autoriteta i da su svi clanovi kabineta zaista posvećeni cilju izlaska zemlje iz dubokog ekonomskog i društvenog ponora", rekao je saradnik IZIT-a.

Pogledajte još