Previše se odlaže rekonstrukcija muzeja

BEOGRAD, 10. maja 2012. (Beta) - Predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja Srbije Branislav Mitrović izjavio je u četvrtak da će to telo Vladi Srbije uskoro uputiti ozbiljan zahtev za otpočinjanje obnove te ustanove.

Mitrović je na svečanosti povodom proslave 168. godišnjice Narodnog muzeja Srbije ocenio da više nema vremena za odlaganje obnove tog zdanja i da država mora imati sluha za takvu ustanovu kulture.

"Ne prebacujem, ali upozoravam da država mora da vodi računa o jednoj ovakvoj kući", rekao je Mitrović i podsetio da je na proslavi godišnjice Narodnog muzeja Srbije 2010. godine bilo obećano da će obnova početi za dve godine i da se to do danas nije desilo.

On je rekao da su "postavljeni zdravi temelji" za otpočinjanje obnove nacionalnog muzeja, ali da mu se čini da država nije prepoznala te napore i uloženi trud.

Mitrović je dodao da Narodni muzej Srbije nije u stanju da predstavi svoj fundus od zatvaranja stalne zbirke u junu 2003. godine, a sav rad odvija se u otežanim uslovima.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Tatjana Cvetićanin rekla je da je prošle godine ta ustanova organizovala 34 izložbe, a od počtka ove godine 10 izložbi na kojima su predstavljene zbirke izuzetne vrednosti.

Pogledajte još