Neizvesna sudbina naselja iz kamenog doba

NOVI PAZAR, 10. maja 2012. (Beta) - Arheolog muzeja Ras u Novom Pazaru Dragica Premović-Aleksić rekla je u četvrtak da dalje istraživanje lokaliteta na kojem su pronadjeni ostaci naselja iz kamenog doba zavisi od inicijative nadležnih institucija i od neophodnih finansijskih sredstava.

U naselju Dojeviće kraj Novog Pazara u sredu su, prilikom iskopavanja za izgradnju objekta, na privatnom posedu pronadjeni ostaci naselja iz mladjeg kamenog doba stari oko 6.000 godina.

Dragica Premović-Aleksić je novopazarskom radiju Sto plus rekla da je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture već obavestio Ministarstvo kulture i Gradsku upravu o značaju ovog lokaliteta, ali da se još niko nije oglasio.

"Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je već poslao dopis Ministarstvu kulture i Gradskoj upravi na temu ovog lokaliteta, ali još nemamo povratne informacije da li je neko od njih zainteresovan za dalja istraživanja", rekla je Dragica Premović.

Ona je dodala da je na iskopavanju ovog lokaliteta za sada angažovano troje ljudi iz muzeja Ras, ali da je za dublja istraživanja neophodan makar minimalan iznos finansijskih sredstava.

Pogledajte još