Lider Sirize traži od EU preispitavanje mera štednji

ATINA, 10. maja 2012. (Beta-AP) - Lider grčke Radikalne leve koalicije (SIRIZA), koja je zauzela drugo mesto na parlamentarnim izborima, tražio je u pismu evropskim zvaničnicima da se preispita program oštrih mera štednji nametnutih njegovoj zemlji.

Vodja Sirize Aleksis Cipras rekao je da veliki broj glasova strankama koje su protive merama štednje, oduzeo "politički legitimitet" obavezama koje je Grčka preuzela u vezi s merama štednje.

Cipras je ocenio da budžetski rezovi nisu uspeli da reše problem Grčke i da su dodatno uništili privredu zemlje koja je u recesiji, kao i da prete da stvore "humanitarnu katastrofu" u toj zemlji.

Medjunarodni kreditori i zvaničnici Evropske unije tražili su od Grčke da sprovede oštre mere štednje kako bi dobila pomoć za izlazak iz dužničke krize.

Od predsednika Evropske unije Hermana van Rompeja, predsednika Evropske komsije Žozea Manuela Baroza i šefa Evropske centralne banke Maria Dragija, Cipras je tražio da "preispitaju ceo okvir trenutne strategije".

Posle izbora u nedelju, prvo je lider konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras dobio mandat za obrazovanje vlade, a zatim Cipras, ali nisu uspeli u svojim pokušajima da formiraju vladu. Danas je lider socijalističkog PASOK-a i bivši ministar finansija Evangelos Venizelos dobio mandat za sastav nove koalicione vlade.

Pogledajte još