Izložba o Lazi Kostiću u Londonu

NOVI SAD, 10. maja 2012. (Beta) - Izložba "Pozorje Laze Kostića" biće otvorena u petak, 11. maja na Kulturnoj olimpijadi u Londonu, kao deo Šekspirovog festivala u čuvenom Gloub (Globe) teatru, najavio je u četvrtak Pozorišni muzej Vojvodine iz Novog Sada.

Šekspirov festival počeo je 23. aprila kao uvertira Olimpijadi, a tokom šest nedelja pozorišne trupe iz 37 zemalja prikazaće svih 37 dela engleskog pisca na 37 jezika.

Pesnik, dramski pisac i prevodilac Laza Kostić (1841-1910), uveo je Šekspirovo delo u srpsku književnost i kulturu, 50 godina se bavio prevodjenjem i proučavanjem komada Vilijema Šekspira i prvi štampao njegove drame u Srbiji.

Autor izložbe Zoran Maksimović pokušao je da prikaže celokupnu pozorišnu delatnost Laze Kostića, uključujući i njegov rad na prvom prevodu Šekspirovog dela na srpski jezik.

Pored izložbe posvećene Lazi Kostiću, ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda sutra uveče nastupiće u londonskom Gloub teatru u predstavi "Henri Šesti" u režiji Nikite Milivojevića.

Pogledajte još