Prevara po zakonu: U romskoj i vlaškoj stranci ni Roma ni Vlaha

U Skupštinu Novog Sada po prvi put će ući jedna romska partija, iako niko u njoj nije Rom. Romska partija osvojila je šest odborničkih mandata, a od tog broja njih četvoro su iz iste porodice..

Na listi Romske demokratske stranke (RDS) nema nijednog Roma! Predsednik Romske demokratske stranke Tomislav Bokan u novosadski parlament ugurao je, osim sebe, još Aleksandru (41), Dušana (46) i Aleksandra Bokana (21)!

Bokani i njihova manjinska partija zapravo nisu prekršili zakon jer odredbe Zakona o političkim strankama kažu da “manjinska stranka nije ona koju čine pripadnici neke nacionalne manjine nego ona koja zastupa njihove nacionalne interese“.

Zanimljivo je da je i stranka Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO), formalno manjinska (vlaška) stranka, takođe selektovala osobu koja će zastupati njihove interese u republičkom parlamentu, iako nije Vlah. U pitanju je Nikola Tulimirović, uprkos tome što je nosilac liste bio politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

Pogledajte još