Više od 2.000 ljudi traži oslobađanje Timošenkove

0

Više od 2.000 Ukrajinaca učestvovalo je u subotu na opozicionom skupu u Kijevu, zatraživši od režima predsednika Viktora Janukoviča oslobađanje zatvorenih protivnika vlasti, pre svega bivše premijerke Julije Timošenko.

Demonstranti su se okupili na trgu u centru grada, na poziv više opozicionih stranaka, uključujući partiju Julije Timošenko, koja služi sedmogodišnju kaznu i koja je ove sedmice prebačena iz zatvora u bolnicu zbog lečenja diskus hernije.

„Sloboda za Ukrajinu! Sloboda za Juliju!“, skandirao je njen zamenik u stranci Oleksandar Turšinov.

Skupu je prisustvovala i ćerka bivše premijerke Evgenija Timošenko.

Opozicioni lideri na skupu su predstavili zajednički akcioni plan pred parlamentarne izbore 28. oktobra, koje Zapad smatra testom za ukrajinsku vlast, često kritikovanu zbog manjka demokratije u toj bivšoj sovjetskoj republici.

„Naš glavni zadatak (posle izbora) biće oslobadjanje političkih zatvorenika, uključujući Timošenkovu“, kazao je poslanik opozicije u parlamentu Vjačeslav Kirilenko.

U zatvoru od avgusta prošle godine, Julija Timošenko osuđena je u oktobru na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, a njeni postupci su predmet još nekoliko sudskih istraga.

KIJEV, 12. maja 2012. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.