Rekonstrukcija Starog Sajmišta do kraja godine

0

Projekat rekonstrukcije Centralne kule u okviru kompleksa Staro Sajmište koji je za vreme Drugog svetskog rata bio logor Gestapoa, trebalo bi da bude završen do kraja 2012. godine.

On je na medjunarodnoj konferenciji posvećenoj budućnosti Sajmišta koja se održava u Beogradu rekao da će tek nakon izrade projekta biti poznato koliko će koštati obnova kule kojom, uz još dva paviljona, upravlja Grad.

Prema idejnom rešenju koje je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda uradio na zahtev radne grupe, u prizemlju i na prvom spratu kule bi trebalo da budu sadržaji posvećeni sećanju na žrtve koncentracionog logora Sajmište, navela je Aleksanda Fulgosi iz Zavoda.

Kako je Fulgosijeva naglasila, reč je o formiranju stalne izložbene postavke posvećeme stradanju i sećanjima preživelih, povremenim tematskim izložbama i izradi baze podataka žrtava.

Kao najveće probleme u izgradnji memorijalnog centra, Fulgosijeva je navela nerešeno pitanje vlasništva nad zemljištem i objektima, bespravnu gradnju i loše stanje objekata koji imaju svojstva spomenika.

Kako je ocenila, prepreka u rekonstrukciji objekata Sajmišta biće i neadekvatna namena prostora jer se trenutno na površini logora nalaze restoran sa letnjom baštom, kao i fudbalski teren.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.