Rekonstrukcija Starog Sajmišta do kraja godine

On je na medjunarodnoj konferenciji posvećenoj budućnosti Sajmišta koja se održava u Beogradu rekao da će tek nakon izrade projekta biti poznato koliko će koštati obnova kule kojom, uz još dva paviljona, upravlja Grad.

Prema idejnom rešenju koje je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda uradio na zahtev radne grupe, u prizemlju i na prvom spratu kule bi trebalo da budu sadržaji posvećeni sećanju na žrtve koncentracionog logora Sajmište, navela je Aleksanda Fulgosi iz Zavoda.

Kako je Fulgosijeva naglasila, reč je o formiranju stalne izložbene postavke posvećeme stradanju i sećanjima preživelih, povremenim tematskim izložbama i izradi baze podataka žrtava.

Kao najveće probleme u izgradnji memorijalnog centra, Fulgosijeva je navela nerešeno pitanje vlasništva nad zemljištem i objektima, bespravnu gradnju i loše stanje objekata koji imaju svojstva spomenika.

Kako je ocenila, prepreka u rekonstrukciji objekata Sajmišta biće i neadekvatna namena prostora jer se trenutno na površini logora nalaze restoran sa letnjom baštom, kao i fudbalski teren.

Beta

Pogledajte još