Otvoren pozorišni festival Joakim Vujić

Bivši i višegodišnji direktor pirotskog Narodnog pozorišta Dragoljub Aleksić otvarajući Festival podsetio je da mu je i 1982. godine pripala čast da otvori 18. Susrete profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u tom, tek izgradjenom zdanju, što ga, kako je rekao "podigoše štedljivi Piroćanci i podariše Pozorištu".

"Time stekosmo uslove da, prvi put, budemo domaćini ove divne pozorišne manifestacije", rekao je Aleksić i dodao da i večeras posle 30 godina ima prijatnu dužnost i posebnu čast da ponovo otvori tu važnu pozorišnu manifestaciju koja je prerasla u Festival.

Selektor festivala, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Djurović, odabrao je sedam predstava koje će se nadmetati u zvaničnoj konkurenciji za nagrade 48. festivala pozorišta izvan glavnog grada.

Prve festivalske večeri nastupiuce ansambl pozorišta grada domaćina sa komadom Jovana Sterije Popovića "Zla žena" u režiji Saše Latinovića.

U nedelju uveče Kruševačko pozorište će igrati predstavu "Iza rešetaka" u režiji Kokana Mladenovića.

Narodno pozorište iz Niša 14. maja izvešće komad "Niš ekspres" u režiji Saše Milenkovskog.

Dan kasnije publici će se predstaviti Pozorište "Zoran Radmilović" iz Zaječara sa komadom "Transilvanija" u režiji Dragana Nikolića.

Glumci Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca 16. maja odigraće komad Nebojše Bradića "Noć u kafani Titanik", a dan kasnije njihove kolege iz užičkog Narodnog pozorišta izvešće "Budjenje proleća" u režiji Martina Kočovskog.

Šabačko pozorište će 18. maja izvesti komad "Djavolijada" u režiji Nikite Milivojevića.

Pre otvaranja festivala u holu Pozorišta otvorena je izložba Muzeja pozorišne umetnosti iz Beograda pod nazivom "Od ideje do pozornice" Snežane Kovačević.

Tokom trajanja festivala predvidjena je i Tribina LUDUS-a i Saveza dramskih umetnika Srbije pod nazivom "Političnost i pozorište" i promocija knjige kritika umetničkog direktora Kruševačkog pozorišta Spasoja Milovanovića.

PIROT, 12. maja 2012. (Beta)

Pogledajte još