Olimpijakos prvak Evrope

Olimpijakos je tako osvojio svoju drugu evropsku titulu, prvu posle 15 godina. Atinske crveno-bele je tada, kao i večeras, vodio srpski trener Dušan Ivković.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Kostas Papanikolau sa 18 poena, dok je Vasilis Spanulis postigao 15. Pobednički koš dao je 0,7 sekundi pre kraja bio je Jorgos Printezis.

CSKA je predvodio Miloš Teodosić sa 15 poena, dok je Nenad Krstić završio utakmicu sa 11 poena.

Olimpijakos je u prvoj četvrtini vodio sa 5:2, a posle toga je CSKA vodio sve do poslednje četvrtine, u jednom trenutku i sa 19 poena razlike.

Moskovljani su pred kraj treće četvrtine vodili 53:34, a onda je Olimpijakos krenuo u seriju od ukupno 14:0, i u četvrtoj četvrtini poveo.

Do sredine treće četvrtine sve poene za Olimpijakos postigla su trojica igrača, ali je preokret napravljen bez najboljeg igrača crveno-belih Spanulisa.

Teodosić je u drugom poluvremenu postigao samo četiri poena, i imao je pet izgubljenih lopti. On je sa tri uzastopne trojke u prvom poluvremenu napravio razliku.

Potpuni povratak Olimpijakosa u poslednjih 10 minuta nagovestio je srpski reprezentativac Marko Kešelj, koji je postigao trojku za samo "minus pet", 53:48.

Posle serije grešaka i razmenjenih poena, Printezis je postigao trojku kojom je Olimpijakos prišao na samo dva poena zaostatka 60:58. Teodosić je onda promašio jedno bacanje, da bi Papanikolau pogodio oba za samo poen zaostatka.

Samo devet sekundi pre kraja fauliran je iskusni Ramunas Šiškauskas, nekadašnji kapiten reprezentacije Litvanije, koji je potpuno neočekivano promašio oba penala i dao Olimpijakosu poslednji napad.

Trener CSKA Jonas Kazlauskas odlučio se da brani poslednji napad. Loptu je na protivničku polovinu preveo Spanulis, a kada su ga Moskovljani udvojili, dodao je loptu Printezisu pod košem, koji je iz naskoka dao koš za pobedu.

Posle toga je usledilo veliko slavlje Olimpijakosa, a neki od grčkih navijača su ušli na teren.

Treće mesto na završnom turniru zauzela je Barselona pobedivši ranije danas dosadašnjeg prvaka, atinski Panatinaikos sa 74:69 (21:20, 27:17, 10:15, 16:17).

Beta

Pogledajte još