Savet bezbednosti UN o Kosovu

"Nadam se da će pozitivan tok dijaloga, napredak ka evorpskim integracijama i normalizacija odnosa Prištine i Beograda nastaviti da se učvršćuju, a da će se tenzije i sukobljavanja postepeno smanjivati", naveo je Ban Ki Mun u izveštaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila.

Pitanje srpskih izbora skrenulo je pažnju, kako se ukazuje, na nerešena pitanja i tenzije s obzirom na suštinski različite stavove činilaca po pitanju održavanja tih izbora na Kosovu. Ban Ki Mun je, međutim, izrazio zadovoljstvo što se vlada u Beogradu konsultovala sa UNMIK-om o održavanju lokalnih izbora na Kosovu i što je poslušala savet te misije, ističući da neslaganja o tako važnim pitanjima mogu biti rešena samo mirnim putem, a ne nasiljem ili upotrebom sile.

"Prostor za dijalog u narednim mesecima mogao bi biti sužen ako ne bude očuvan mir ili ako odgovori javnosti na incidente i provokacije budu nepromišljeni. Neopravdana hapšenja, pasivnost na netoleranciju i ratoborna javna retorika neizbežno vode daljim tenzijama i nasilju", ukazao je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je zato pozvao "lidere obe strane da na rečima i na delu pokažu vođstvo, na način koji smanjuje tenzije i promoviše atmosferu pogodnu za dijalog".

U izveštaju se podseća na postignute dogovore u dosadašnjem dijalogu uključujući slobodu kretanja i regionalno predstavljanje Kosova i dodaje da se nastavak sastanaka očekuje nakon završetka srpskih izbora. Međutim, na te događaje senku baca povećanje napetosti na terenu.To se može delom pripisati pripremama za srpske izbore u maju, praćene kontroverzama vezano za glasanje na Kosovu, dodaje Ban Ki Mun.

On zato ukazuje da je situacija na severu Kosova i dalje krajnje osetljiva na svaki politički razvoj između Prištine i Beograda.

Ban Ki Mun je izrazio zabrinutost zbog negativnog trenda u procesu povratka na Kosovo i ponovo pozvao na jačanje političke volje u tom smislu.

Izražavajući žaljenje zbog otpora merama za zaštitu srpskih kulturnih i verskih objekata na Kosovu, Ban Ki Mun je pozvao kosovske vlasti da udvostruče napore da bi bio premošćen jaz između obaveza i njihove primene.

U ankesu Ban Ki Munovog izveštaja je i izveštaj šefa Euleksa Gzavijea Bu de Marnaka koji je naveo da ta misija EU nastavlja da pomaže u sprovođenju institucionalnih reformi kao i da je učinjen napredak u više suđenja.

Navodi se i da je nastavljena istraga o navodima iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu. Sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN prisustvovaće i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Pogledajte još