Kanadska premijera srpskog pozorišnog komada

OTAVA, 14. juna 2012. (Beta) - Srpski teatar u Otavi premijerno je izveo savremeni komad "Čorba od kanarinca" (Cerebralna simfonija) Miloša Radovića.

Reč je o komediji koja prerasta u dramu sa elementima tragedije, o priči o životnim iskušenjima (netipičnog) bračnog para. Ustvari, reč je o staroj priči da je (bolji) život negde drugde, a ne tamo gde ga živimo.

Komad je režirao, do dolaska u Kanadu (1995), dugogodišnji pozorišni profesionalac u Sarajevu, Beogradjanin Dimitrije Stanišić, a igraju Gorica Bogunović (Jelena) i Ratko Todorović (Medo).

Reditelj Stanišić "dopisao" je lik flautistkinje (Tamara Bogunović) koja, kao mlada devojka, zatim kao zrela žena i najzad kao starica (ispod i ispred scene), svira jednu te istu melodiju tvoreći svojevrsnu refleksiju života.

"Komad me privukao stavom da smo svi mi kanarinci u životnom kavezu i u čorbi koja se zove život. Žarimo i palimo, ljubimo i mrzimo, živimo i umiremo koristeći trenutak da, kad se vratanca na kavezu otvore, 'poletimo' drugde, ali se, praveći pun životni krug, vraćamo u isti kavez", izjavio je za Betu reditelj Stanišić.

Pogledajte još