SANU i univerziteti traže ministarstvo za nauku

BEOGRAD, 14. maja 2012. (Beta) - Predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i beogradskog i novosadskog Univerziteta zatražili su u ponedeljak da u budućoj vladi bude posebno ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, kako bi Srbija postala društvo bazirano na znanju.

Na konferenciji za novinare u SANU u Beogradu, predlog o formiranju tog ministarstva potpisali su predstavnici SANU Nikola Hajdin, Srdjan Stanković, Vera Dontur, Ljubisav Rakić, rektor Beogradskog Univerziteta Branko Kovačević i rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković.

Predsednik SANU Nikola Hajdin je kazao da su o tom predlogu više puta tokom prethodnih godina obaveštavali članove Vlade Srbije, ali da nisu nailazili na podršku.

On je istakao da je visoko školstvo duboko vezano za nauku, odnosno da pravog visokog školstva nema bez istraživačkog rada.

Rektor BU Branko Kovačević naveo je da se inicijativa o formiranju novog ministarstva intenzivno pokreće poslednjih godinu dana, a ideja o tome prisutna je više decenija.

Pogledajte još