Traže istragu o NATO intervenciji u Libiji

BRISEL, 14. maja 2012. (Beta-AFP) - Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava, Hjuman rajts voč zatražila je u ponedeljak otvaranje nezavisne istrage kako bi se utvrdili razlozi zbog kojih je tokom NATO intervencije u Libiji ubijeno 72 civila.

"NATO jeste preduzeo korake kako bi se maksimalno smanjio broj civilnih žrtava za vreme intervencije u Libiji, ali važno je da se dodje do informacija kako bi se objasnilo zašto je ipak ubijeno 72 civila", rekao je autor izveštaja i savetnik Organizacije Fred Abrams.

Taj izveštaj na 76 strana navodi detaljne podatke o NATO intervenciji u Libiji, tokom koje je poginulo 72 civila, medju kojima 20 žena i 20 dece.

Prema podacima Organizacije, NATO još uvek nije priznao da je tokom intervencije u Libiji ubijeno desetine civila, a istraga o tome da li su neki od vazdušnih napada bili ilegalni još uvek nije sprovedena.

Intervenciju NATO-a u Libiji, koja je vodjena od marta do oktobra prosle godine, odobrio je Savet bezbednosti UN, kako bi se zaštitili civili u toj zemlji.

Pogledajte još