Kosa za ponos i zavođenje

Većina žena, a i poneki muškarac, izrazito su ponosni na svoju kosu i njenoj negi posvećuju veoma puno vremena i truda. Međutim, koliko god mislili da je nemoguće preterati sa brigom i negom, varate se. Lista "Metroportala" na kojoj su stvari koje najčešće činimo, a koje ne samo što ne koriste kosi, već je oštećuju izgleda ovako:

Svakodnevno pranje - Profesionalni frizeri tvrde da kosa najbolje izgleda kada prirodne masnoće s temena dođu do vrhova, stoga preporučuju da se kosa pere svaki drugi ili treći dan. Savet za one koji jednostavno organski ne mogu da podnesu masnu, neurednu kosu je da običnom vodom navlaže koren kose i prosuše je sa fenom.

Češljanje mokre kose od vlasišta do vrhova
- Iako je češalj nežniji prema krhkoj mokroj kosi nego četka, češljanje od temena prema vrhovima može da dovede do pucanja kose. Prvo bi trebalo da strpljivo raspetljate sve čvorove, a onda polagano, u etapama, češljati od vrhova prema temenu.

Četkanje kose kako bi bila sjajnija - Za stilizovanje frizure i raspršivanje prirodne masnoće dovoljno je nekoliko poteza četkom, sve više od toga stvara nepotrebno trenje koje može da ošteti vlasi.

Sušenje mokre kose fenom - Ne samo da ćete teže napraviti frizuru nego rizikujete da doslovno skuvate kosu. Fen za kosu bi trebalo da koristite maksimalno 20 minuta i to ne na mokroj kosi nego na vlažnoj. Najbolje bi bilo da kosu umotate u peškir i da je tako držite pet minuta, a da onda fenom otklonite ostatak vlage.

Zanemarivanje vlasišta
- Bilo zbog manjka vremena ili pak živaca većina opere kosu za manje od pet minuta, a takvom brzinskom higijenom se zanemaruje vlasište. Temeljnom masažom temena pojačava se cirkulacija krvi, a time se pojačava snabdevanje korena hranjivim materijama koje su neophodne za zdravlje kose.

Korišćenje pogrešne četke
- Ne samo da četka koja ne odgovara vašoj kosi može da osujeti svaki pokušaj nameštanja frizure, već rizikujete nepotrebno kidanje vlasi. Pravilo je jednostavno: što više kose imate to bi četka trebalo da bude veća.

Pogledajte još