U Gračanici održan protest zbog presude za ratni zločin

GRAČANICA, 14. maja 2012. (Beta) - Više od 200 Srba iz Dobrotina i drugih sela centralnog Kosova okupilo se u ponedeljak u Gračanici u znak protesta zbog odluke suda kojim je Zoran Kolić osudjen na 14 godina zatvora, zbog navodnog ratnog zločina.

Na skupu je zatraženo da se zakon jednako primenjuje za sve, da se sudska odluka zasniva na dokazima potvrdjenim u dokaznom postupku, kao i da se prilikom odlučivanja o krivici izbaci politička pozadina i prepoznatljiva otežavajuća okolnost - pripadnost srpskoj zajednici.

Na skupu je ocenjeno da ukoliko za Zorana ne bude postojala pravda i ako selektivna primena zakona postane praksa kada su u pitanju Srbi, na Kosovu neće biti mesta za multietičnost jer će se ona svesti samo na Srbe koji izdržavaju višegodišnje robije.

Mešovito sudsko veće Euleksovih i kosovskih sudija Okružnog suda u Prištini osudilo je Kolića krajem prošle nedelje na 14. godina zatvora zbog ratnog zločina u zatvoru u Lipljanu, u kome je radio do maja 1999. godine.

U pismu porodice, rodbine i Srba iz centralnog Kosova, koje je pročitano na skupu, navedeno je da svi oni u ime pravde i jednakosti pred zakonom žele da ukažu demokratskom svetu i svim medjunarodnim subjektima, koji se zalažu za vladavinu prava, da je pravda u slučaju Zorana Kolića primenjena na bazi reciprociteta.

Prema njihovoj oceni, prst naručenih svedoka, uperenih u Zorana bio je jedini dokaz istražnim organima i sudskom veću da je on počinio ratni zločin.

Pogledajte još