Mala matura slavi se u školama!

0

Naredbu Ministarstva prosvete da se mala matura proslavi u školi većina roditelja dočekala je s olakšanjem. Đaci i mnogi direktori odbijaju naredbu jer su već ugovoreni aranžmani.

Kako bi školsko slavlje ipak od ove godine postalo praksa, ministarstvo je direktorima osnovnih škola prosledilo obavezujuće uputstvo da malu maturu ne slave u kafanama i restoranima.

Još od početka školske godine u više navrata smo nagoveštavali da će se mala matura slaviti u školi. To je primereno deci od 15 godina, jeftinije je, a o njihovoj većoj bezbednosti suvišno je i govoriti – ističu u ministarstvu.

Direktori pak kažu da je ministarstvo naredbu trebalo da uputi mnogo ranije jer su mnoge škole već ugovorile aranžmane za proslavu male mature i ne znaju kako da u kratkom roku tako veliku proslavu organizuju u školi. Aktiv direktora osnovnih škola u Nišu odlučio je čak da se završetak osnovne škole proslavi kao i do sada.

Većina škola je već zakazala u restoranima, direktori su potpisali ugovore. Svi direktori su se složili da se prvo održe sastanci sa roditeljima, pa ako se oni slože, da se organizuju proslave u restoranima – kaže Dušica Tričković, direktorka niške OŠ “Radoje Domanović” .


Direktor beogradske OŠ “Laza Kostić” Milorad Jauković
slaže se da deci nisu primereni kafane i restorani.

– Odluka Ministarstva prosvete je generalno dobra, ali šta su čekali do sada. Mi smo ponudili roditeljima tri opcije: školu, Art klub, Sava centar i Expo centar. Niko nije glasao za školu. Ako ministarstvo izričito brani, slavićemo u školi, ali će učenici posle sigurno sami organizovati svoju proslavu u nekom klubu – priča Jauković.


Predstavnici đačkog parlamenta OŠ “Vladislav Ribnikar”
narednih dana će se zajedno sa razrednim starešinama i savetom roditelja dogovoriti kako da ovu proslavu organizuju u školi.

– Direktori ne treba da budu ti koji će dati poslednju reč, već upravo roditelji, đaci i njihove razredne starešine – kaže za „Blic“ direktorka škole Snežana Knežević.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić podseća da je uputstvo ministarstva obavezujuće i da će direktore koji ga ne budu poštovali pozvati na odgovornost.

– Direktori ovih dana intenzivno pregovaraju sa svim školskim upravama i pokušavaju da izdejstvuju slavlje u restoranima koje su već zakupili. Ministarstvo je zauzelo jasan stav koji glasi da nema slavlja van škole – bio je izričit Tmušić.

I u školi bude sasvim dobro

Da se proslava mature i te kako lepo može organizovati u prostorijama škole, pokazuje primer beogradske OŠ “Drinka Pavlović” i čačanske OŠ “Dr Dragiša Mišović”, u kojima je to praksa već desetak godine.

– U početku je bilo teško, trebalo je ubediti decu i roditelje, ali se isplatilo. Sada su svi zadovoljni, roditelji su sigurni, deca se dobro provode – ističe Milena Bićanin, direktorka škole “Drinka Pavlović”.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.