Fejsbuka diže cenu i izlazi na berzu, GM otkazuje oglase

NJUJORK, 16. maja 2012. (Beta) - Američki proizvodjač automobila Dženeral Motors (GM) obustavlja plaćanje oglasnog prostora na "društvenoj mreži" na internetu "Fejsbuk" (Facebook), piše u utorak njujorški privredni list "Volstrit džornal" (Wall Street Journal).

To je loša vest za gigantsku "društvenu mrežu" koja se sprema da u petak iznese svoje prve akcije na Njujoršku berzu, tumači agencija AFP.

Izlazak "Fejsbuka" na berzu treba da, po vrednosti, bude jedan od najvećih poteza te vrste u istoriji SAD i najveći jednog preduzeća koje se bavi internetom.

"Fejsbuk" je u utorak zvanično povećao planirani raspon cena za svoje deonice sa 28 do 35 dolara, na 34 do 38 dolara po akciji. Ako cena bude na gornjoj granici od 38 dolara, prodajom će se prikupiti 12,8 milijardi dolara.

Taj potez koji podiže cenu "Fejsbuka" na 104 milijarde dolara, dolazi usred rastućeg uzbudjenja investitora prema toj ponudi. Analitičari porede atmosferu sa izlaženjem "Gugla" (Google) na berzu 2004. godine, iako je njegova tadašnja vrednost bila znatno manja od očekivane cene "Fejsbuka".

Pogledajte još