Incidenti na suđenju Mladiću

0

Porodice žrtava dobacivale Ratku Mladiću. Mladić u kontaktu sa jednom od žena u publici zapretio prešavši rukom preko grla. Aplaudirao sudijama…

Suđenje Ratku Mladiću, godinu posle njegovog hapšenja i izručenja Tribunalu, počelo je danas i to uz dobacivanja sa galerije gde sedi publika – uglavnom porodice žrtava iz BIH. Ratko Mladić na to nije ostao miran već je reagovao i to vrlo neprimereno.

Strani mediji javljaju da je sudija Alfonso Ori zbog toga pozvao obe strane da ne „uspostavljaju kontakt očima“ i da „prekinu neprikladnu komunikaciju ko god da je inicira“.

Agencije su javile da je Mladić u jednom trenutku uspostavio kontakt očima sa jednom od muslimanki u publici i prešao rukom preko grla, što je potom navelo sudiju Orija da odredi kratku pauzu i pozove prisutne da prekinu sa „neprikladnom komunikacijom“.

Suđenje Mladiću odvija se u prepunoj sudnici. Procesu prusustvuju brojni strani novinari.

Mediji su preneli da je Mladić aplaudirao sudijama prilikom ulaska u sudnicu pokazujući palčeve na gore.

„Jutranji list“ navodi da je u sudnici bilo oko tridesetak porodica žrtava, većinom žena iz Srebrenice koje su stražari stalno smirivali jer su negodovale u pola glasa komentarišući postupak i svađajući se sa Mladićem gestovima preko neprobojnog stakla.

Jedna od majki srebreničkih žrtava je tokom izlaganja tužilaca nekoliko puta prošaputala „lešinaru,“ navodi Rojters.

Svetski mediji opširno izveštavaju o početku suđenja Ratku Mladiću – zapadna štampa naziva ga „balkanskim kasapinom“ i „pionirom etničkog čišćenja“, a ruski mediji primećuju da je ratnog komandanta Vojske RS evropska javnost „već proglasila krivim“.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC), osim izveštaja sa početka suđenja, objavio je i Mladićev profil, opisujući ga kao „simbol srpske kampanje etničkog čišćenja Hrvata i Bošnjaka“, zajedno sa Radovanom Karadžićem.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.