Nivo problematičnih kredita 20,1 odsto

BEOGRAD, 16. maja 2012. (Beta) - Nivo problematičnih kredita u Srbiji na kraju marta iznosio je 20,1 odsto, prema preliminarnim podacima, objavila je u sredu Narodna banka Srbije (NBS).

Kako je rečeno na predstavljanju Izveštaja NBS o inflaciji, nivo problematičnih kredita privrede smanjen je sa februarskih 22,4 na 22,1 odsto, dok je kod stanovništva povećan sa 8,2 odsto u februaru na 8,3 odsto u martu.

Tendencija rasta problematičnih kredita u Srbiji od početka godine nije značajno izražena pošto su na kraju 2011. godine problematični krediti imali udeo od 18,9 odsto, naveli su u NBS.

Viceguverner NBS Bojan Marković kazao je da do pada problematičnih kredita u Srbiji može da dodje nakon oporavka ekonomske aktivnosti i dodao da nivo problematičnih kredita uvek na neki način prati i nivo ekonomske aktivnosti, sa nekoliko meseci docnje.

Marković je dodao da je u Srbiji pored ekonomske kriza u toku i pomeranje izvora ekonomskog rasta iz jednih u druge sektore industrije i da je u takvim situacijama nivo problematičnih kredita viši.

Pogledajte još