Vašington post: SAD pomažu naoružavanje pobunjenika

VAŠINGTON, 16. maja 2012. (Beta-AFP) - SAD pomažu koordiniranje isporuka oružja pobunjenicima koji se u Siriji bore protiv vlasti predsednika Bašara al Asada, piše "Vašington post".

Ali, američka vlada tvrdi da Vašington direktno ne daje oružje i sredstva sirijskoj opoziciji, već to čine zemlje Zaliva, piše list pozivajući se na neimenovane američke i strane zvaničnike.

"Mi smo povećali našu pomoć, osim oružja, sirijskoj opoziciji i s našim prijateljima i saveznicima u regionu i šire koordiniramo napore da se zajedno postigne najveći mogući uticaj", rekao je jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta za "Vašington post".

Odluka SAD da pojačaju kontakte sa pobunjenicima u Siriji i da dele informacije sa državama u Zalivu koje ih podržavaju, predstavlja promenu pravca jer je Vašington do sada odbijao da pomogne naoružanim pobunjenicima, piše list.

Tu analizu je zvanično negirao portparol Stejt departmenta, Viktorija Nuland (Victoria Nuland) koja je rekla da je list "iskrivio" reči svog izvora.

"SAD su odlučile da daju nevojnu pomoć pripadnicima civilne opozicije", rekla je ona, dodavši da su obezbedjene isporuke medicinske opreme i sredstava za komunikaciju.

Pogledajte još