Dan duginih boja - borba protiv homofobije

Na zgradama povernika za zaštitu ravnopravnosti, zaštitnika gradjana i Doma omladine danas su istaknute zastave boje duge koje su oznaka LGBT populacije.

- Seksualna orijentacija i rodni identitet su lična stvar pojedinca, ali se zaštita prava na različitost tiče svih nas - navedeno je u saopštenju zaštitnika građana.

Zaštitnik građana saopštio je da ima razloga da bude zadovoljan odnosom koji je razvio sa udruženjima za zaštitu prava gej i lezbejske populacije, kao i transrodnih osoba, i da očekuje od nadležnih državnih organa i institucija da se angažuju na unapređenju i zaštiti njihovih ljudskih prava.

Od 2004. godine 17. maj se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Toga dana 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija skinula je homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

Ukazujući da o pravu na različitost, uvažavanju i zaštiti drugačijih, posebno kada su manjina, treba da se upoznaju deca u najranijem uzrastu, kako bi s tim saznanjima odrastali u osobe lišene predrasuda i stereotipa koje neznanje sa sobom nosi, ombudsman ističe da je odgovornost obrazovnog sistema i profesionalaca u prosveti primarna.

Pogledajte još