Evropljanin drugačije Evrope

PARIZ, 17. maj 2012. (Beta-AFP) - Novi šef francuske diplomatije Loran Fabius, poznat po tome što se protivio usvajanju Evropskog ustava 2005, izjavio je u četvrtak da je on "suštinski Evropljanin", ali da se zalaže za "drugačiju Evropu".

"Prioritet je da se pokrenu najhitnija pitanja, ali i da se istovremeno dodje do rešenja evropske krize", rekao je Fabius TV stanici BFMTV uoči preuzimanja funkcije glavnog čoveka u Ke D'Orseju koju je do sada obavljao Alen Žipe.

"Ja sam suštinski Evropljanin, ali nama je potrebna drugačija Evropa, Evropa koja je više okrenuta zapošljavanju. To je izuzetno teško ali sa jednim od mojih ministara Bernarom Kaznevom, snažno ćemo raditi u tom pravcu", rekao je on.

Fabius je kao i njegov prethodnik obavljao i funkciju premijera.

Kao i Fabius i novi ministar zadužen za evropska pitanja bio je pristalica odbacivanja Evropskog ustava. Taj referendum su odbacili i Francuzi na referendumu.

"Već dugo radim sa Fransoa Olandom oko pitanja koja se tiču medjunarodne scene. Kada je izabran, odmah me je pozvao i rekao šta ću raditi u novoj vladi, a Žan-Mark Ero je kasnije to i potvrdio. To je jedino mesto koje bih prihvatio", rekao je novoimenovani ministar.

Pogledajte još