Odložena raspravu o kaznama za proteste

MOSKVA, 18. maj 2012. (Beta-AFP) - Ruska Duma odložila je u petak razmatranje zakona kojim bi se drastično povećale kazne za organizovanje uličnih akcija.

Vladajuća Jedinstvena Rusija pripremila je nacrt zakona kojim se kazna za organizovanje i učestvovanje u akcijama, kao i kršenja pravila o mitinzima povećava sa 5.000 rubalja (oko 25 evra) na milion rubalja (oko 5.000 evra).

"Imajući u vidu značaj tog nacrta zakona predlažem da se rasprava o njemu odloži za utorak kako bi imali dovoljno vremena da ga detaljno proučimo", izjavio je predsednik Dume Sergej Nariškin, koji je blizak saradnik predsednika Vladimira Putina.

Nakon parlamentarnih izbora u decembru na kojima je Jedinstvena Rusija dobila gotovo 50 odsto glasova, ruska opozicija je pokrenula talas protesta nezapamćenih u toj zemlji poslednjih godina. Opozicija i strani posmatrači optužuju vlast da izbori nisu bili fer i ukazuju na brojne slučajeve kradje glasova.

Parlamentarna opozicija, pre svega komunisti i umerena Pravedna Rusija, koji su poslednjih meseci pojačali opozicione aktivnosti, zapretili su da će napustiti Dumu ako dodje do rasprave o novom nacrtu zakona.

Šef parlamentarne grupe Jedinstvena Rusija Andrej Vorobjev rekao je, medjutim, da će zakon ući u redovnu proceduru i izrazio nadu da će biti usvojen.

Pogledajte još