Karadžić traži da bude oslobođen

Haško tužilaštvo odgovoriće na taj zahtev dva dana kasnije, saopštio je u petak sud u Hagu.

Radovan Karadžić će zahtev zasnovati na tvrdnji da tužioci u dvogodišnjem dokaznom postupku, koji je završen 4. maja, nisu dokazali njegovu krivicu.

Tužioci će, s druge strane, tvrditi da su izveli dovoljno dokaza protiv Karadžića za svih 11 tačaka optužnice, javlja Beta.

Odluka posle junske rasprave
Odluku o Karadžićevom zahtevu da bude oslobodjen posle prve polovine procesa, raspravno veće predsedavajućeg O Gon Kvona (O gon Kwon) doneće posle junske rasprave.

Optužnica:
Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Sudjenje Karadžiću počelo je krajem oktobra 2009, ali je tužilaštvo prvog svedoka pred sudije izvelo tek sredinom aprila 2010.

Presuda 2014.
Prošle godine je Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron izjavio u Savetu bezbednosti UN da očekuje da će sud iduće godine izreći šest presuda, a da će presuda bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću biti izrečena 2014.

Pogledajte još