Građani će i nakon 3. juna moći da izaberu lekara

Nakon upozorenja Agencije za borbu protiv korupcije povodom Zakona o zdravstvenom osiguranju, vest dana je da će građani i posle 3. juna moći da izaberu lekara i potom overe zdravstvene knjižice.

To je izjavila pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović i ukazala na pogodnosti i cilj izmena u zakonu.

Oni koji ne budu imali overene knjižice moći će da dobiju hitnu medicinsku pomoć besplatno, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali ne i "potpunu" lekarsku pomoć.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), 6, 7 miliona građana do sada izabralo lekara, tačnije oko 81 odsto njih.

Na teritoriji Beograda, u domovima zdravlja svog lekara izabralo više od 90 odsto građana, prenose elektronski mediji.

Pavlović je istakla da je uslov za overu knjižica, osim izabranog lekara, i redovna uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje i podsetila da je zbog neredovnih uplata poslodavaca načinjen dug od 85 milijardi dinara.

Kada poslodavac počne da uplaćuje doprinose i nastavi to redovno da čini, knjižica građanima može biti overena na tri mesesa, bez obzira što sva ranija dugovanja nisu izmirena.

Glavni cilj izmena i izbora lekara je uspostavljanje efikasnijeg i boljeg zdravstvenog sistema, kao i da se pozivanjem na preventivne preglede i programe spreči nastanak većih oboljenja, objasnila je u izjavi Tanjugu Zorica Pavlović.

Pogledajte još