Kako se zapravo pravilno peru zubi

Iako smo još u detinjstvu učili kako se pravilno peru zubi, većina se nas to pogrešno radi. Istraživanje švedske Akademije "Sahlgrenska" na univerzitetu u Geteborgu koje je sprovedeo na ljudima starosti od 15 do 80 godina otkrilo je da iako zube peru redovno, tek svaka deseta osoba to radi pravilno.

Oko 75 odsto pogrešno pere zube, a najviše greše oni od 35 do 44 godine, piše "The Huffington Post", a prenosi sajt "24sata.hr". Najčešće se greši u dužini i učestalosti, ali i količini paste zbog čega dolazi do taloženja kamenca i kvarenja zuba.

Uzrok ovome je tehnika koju smo naučili još u detinjstvu, a iako su ispitanici znali da postoje nove i delotovornije tehnike pranja, 80 odsto njih je bilo zadovoljno onom koju su naučili od roditelja.

"Ljudi najčešće peru zube jer je to društvena norma i jer se osećaju sveže, a ne kako bi sprečili propadanje zuba. Tehnike pranja zuba su naučili od roditelja, i ne odustaju od njih, iako znaju da se može i bolje", kaže autorika studije Pia Gabre.

Kako se pravilno peru zubi

Zube perite najmanje dva puta na dan, ujutru nakon doručka i pre spavanja. Perite ih najmanje dva minuta i to laganim kružnim pokretima. Krenite od kutnjaka tako da četkicu za zube držite pod uglom od 45 stepeni i lagano se približavajte prema sredini. Kružni pokreti uklanjaju kamenac sa zuba.

Isti postupak ponovite i s unutrašnje strane zuba, a središnji unutrašnji deo perite tako da četkicu postavite okomito na zube i perete laganim kružnim pokretima. Na taj ćete način sprečiti nakupljanje kamenca među zubima. Osim prednje i zadnje strane zuba, nemojte zaboraviti ni vrhove. Četkicu postavite okomito na zube i perite kružnim pokretima.

Pogledajte još