Niža procena rasta BDP-a

LONDON, 18. maja 2012. (Beta) - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u petak je ponovo smanjila procenu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2012, i to za jedan procentni poen, sa 1,1 na 0,1 odsto.

Prema analizi o ekonomskim izgledima u regionu predstavljenoj u Londonu, EBRD očekuje da će rast BDP-a Srbije biti ubrzan u 2013. godini, na 2,6 odsto.

U analizi se ocenjuje i da je Srbija u 2011. godini ostvarila rast BDP-a od 1,6 odsto, što je za 0,3 procentna poena manje od procene koju je EBRD objavio u januaru.

Vodeći ekonomista EBRD-a Erik Berglof je predstavljajući prognoze rasta u regionu kazao da će zemlje jugoistočne Evrope (JIE) ove godine zabeležiti ekonomski rast od samo jednog procenta, a da bi iduće godine rast trebalo da ubrzaju na 2,4 odsto.

Berglof ne očekuje da veliki broj zemalja JIE ponovo udje u recesiju, ali će ih većina beležiti samo slab rast zbog velikog pada investicija poslednjih godina i slabog poverenja, delom i zbog povezanosti s krizom teško pogodjenom Grčkom.

Narodna banka Srbije očekuje da će Srbija ove godine zabeležiti rast BDP-a od 0,5 odsto, kolika je i poslednja procena Medjunarodnog mometarnog fonda (MMF). Fiskalni savet Srbije očekuje stagnaciju BDP-a u ovoj godini, dok pojedini ekonomski analitičari prognoziraju pad.

Pogledajte još