Saradnja, ali bez zajedničke aviokompanije

MILOČER, 20. maj 2012. (Beta) - Direktori avioprevoznika sa prostora bivše Jugoslavije dogovorili su u nedelju u Miločeru kod Budve modele saradnje nacionalnih kompanija, ali i saopštili da se neće ujediniti u jednu kompaniju što je bila preporuka evropskog udruženja za avio-prevoz.

Generalni direktor Kroacija erlajnza (Croatia airlines) Srećko Šimunović saopštio je novinarima da srpski, hrvatski, crnogorski i slovenački avioprevoznici neće formirati jednu kompaniju, ali da planiraju saradnju koja bi podrazumevala zajedničko korišćenje aviona i potencijala regionalniog tržišta.

Direktori slovenačke Adrie, srpskog Jat, hrvatskog Kroacija erlajnza i crnogorskog Montenegro erlajnza dogovorili su formiranje zajedničkih radnih grupa koje će u narednih mesec do dva predložiti modele saradnje.

Medju tim modelima saradnje su zajednička eksploatacija flota, uskladjivanje formiranja reda letenja, eventualno zajedničko otvaranje novih linija, uskladjivanje aktivnosti koje se tiču nabavke goriva, opreme za avione, a sve u cilju racionalizacije troškova.

Pogledajte još