Počeo samit NATO, hiljade demonstranata

ČIKAGO, 20. maja 2012. (Beta-AFP/AP) - Dvodnevni samit šefova država i vlada zemalja članica NATO otvoren je u nedelju uveče u Čikagu, uz jake mere bezbednosti, ali i demonstracije više hiljada ljudi.

Lideri 28 zemalja članica NATO najpre su minutom ćutanja odali poštu vojnicima poginulim u sukobima.

Otvarajući samit, generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen izjavio je da će saveznici učiniti sve kako bi uspela "tranzicija na avganistanske snage do kraja 2014. godine" kao što je i predvidjeno.

"Ujedinjeni smo u rešenosti da okončamo misiju" u Avganistanu, rekao je američki predsednik Barak Obama koji je domaćin samita.

Pedesetak šefova država i vlada iz celog sveta došli su na dvodnevni skup u Čikagu koji se održava pod jakim merama bezbednosti i koji je predstavljen kao "najvažniji" samit Alijanse od njenog stvaranja pre više od 60 godina.

Samit NATO prate i demonstracije više hiljada ljudi nezadovoljnih ratom u Avganistanu, klimatskim promenama i smanjivanjem sindikalnih prava.

Demonstracije, koje su najveće u Čikagu u poslednjih nekoliko godina, trebalo bi da se okončaju kod kongresnog centra gde se održava samit Severnoatlantskog saveza.

Pored parola "NATO, idi kući", medju transparentima demonstranata je i "Rat = Dug".

Pogledajte još